rozdíl mezi cenami

Rozdíl mezi inzerovanými a realizovanými cenami nemovitostí

Když se rozhodnete prodat nebo koupit nemovitost, jednou z prvních věcí, na které narazíte, jsou ceny. Inzerované ceny a realizované ceny však mohou být dvě odlišné hodnoty. Pojďme se podívat na to, co tyto termíny znamenají a jaký je mezi nimi rozdíl.

Co je inzerovaná cena?

Inzerovaná cena je ta, kterou vidíte v inzerátech na realitních portálech, v novinách nebo v jiných reklamních médiích. Je to částka, za kterou majitelé nebo realitní kanceláře nabízejí nemovitost k prodeji. Inzerovaná cena je však často jen výchozím bodem v jednání o prodeji.

Proč jsou inzerované ceny často vyšší?

Inzerované ceny mohou být často vyšší z několika důvodů:

  1. Optimistická očekávání: Majitelé mají často vysoká očekávání ohledně hodnoty své nemovitosti. Často si cení svůj domov více než trh.
  2. Prostor pro vyjednávání: Vysoká inzerovaná cena může být strategie, která umožňuje prostor pro vyjednávání, takže kupující může nabídnout nižší cenu a prodejce ji může přijmout bez pocitu ztráty.
  3. Náklady na marketing: Inzerenti mohou zahrnout do ceny i náklady na propagaci nemovitosti, jako jsou poplatky za realitní kanceláře a marketingové kampaně.

Co je realizovaná cena?

Realizovaná cena je ta, za kterou se nemovitost skutečně prodá. Tato cena může být nižší, stejná nebo v některých případech i vyšší než inzerovaná cena, v závislosti na mnoha faktorech, jako je stav trhu, atraktivita nemovitosti, urgentnost prodeje a vyjednávací schopnosti obou stran.

Proč jsou realizované ceny často nižší?

  1. Vyjednávání: Během procesu prodeje dochází k vyjednávání mezi kupujícím a prodávajícím. Kupující často nabízejí nižší cenu, aby dosáhli lepšího obchodu, a prodávající mohou tuto nabídku přijmout, pokud potřebují rychle prodat.
  2. Stav trhu: V době, kdy je na trhu mnoho nemovitostí k prodeji, mohou být prodejci nuceni snížit cenu, aby přilákali kupce.
  3. Technický stav nemovitosti: Inspekce nemovitosti může odhalit skryté vady, které mohou vést ke snížení ceny.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Proč je důležité znát rozdíl?

Znalost rozdílu mezi inzerovanými a realizovanými cenami je klíčová pro všechny, kteří se chtějí orientovat na realitním trhu. Kupujícím to pomáhá stanovit realistický rozpočet a vyhnout se přeplacení za nemovitost. Prodávajícím zase umožňuje stanovit atraktivní, ale realistickou inzerovanou cenu, která přiláká zájemce, ale zároveň poskytne prostor pro vyjednávání.

Pro kupující

Pokud kupujete nemovitost, mějte na paměti, že inzerovaná cena je často vyšší než cena, za kterou se nemovitost nakonec prodá. Je důležité provést průzkum trhu a zjistit, za jaké ceny se podobné nemovitosti v dané lokalitě prodávají.

Pro prodávající

Pokud prodáváte nemovitost, je důležité nastavit realistickou inzerovanou cenu, která přiláká potenciální kupce, ale zároveň umožní vyjednávání. Příliš vysoká inzerovaná cena může odradit zájemce, zatímco příliš nízká cena může vést k rychlému prodeji, ale za méně výhodných podmínek.

Chcete mít jistotu, že s tento rozdíl dobře pochopíte, a ještě lépe s ním naložíte? Napište mi.