trendy na realitním trhu

Trendy na českém realitním trhu v roce 2024

Realitní trh v České republice v roce 2024 prochází zajímavými změnami a vývojovými tendencemi. Od udržitelného bydlení po regionální rozdíly a oživení poptávky. Zde je přehled toho nejdůležitějšího.

Udržitelnost a energetická účinnost

Jedním z nejvýraznějších trendů je rostoucí důraz na udržitelnost a energetickou účinnost. Moderní ekologické domy, vybavené solárními panely a tepelnými čerpadly, jsou stále populárnější. Tento trend je podporován jak rostoucím environmentálním povědomím, tak vládními pobídkami a regulacemi​.

Inovace ve stavebnictví

Stavebnictví zažívá inovace, které přinášejí rychlejší, efektivnější a udržitelnější výstavbu. Použití prefabrikovaných modulů a ekologických materiálů, jako jsou recyklované nebo biologicky rozložitelné materiály, zkracuje dobu výstavby a snižuje ekologickou stopu​.

Regionální rozdíly

Realitní trh v roce 2024 vykazuje výrazné regionální rozdíly. Praha zůstává nejdražším a nejžádanějším městem, kde jsou ceny nemovitostí nejvyšší. Zájem je především o moderní a luxusní bydlení. Brno, se svou rostoucí technologickou a vzdělávací infrastrukturou, přitahuje mladé profesionály a rodiny hledající dostupnější bydlení. Naopak v Ostravě probíhá revitalizace starých průmyslových oblastí, což přináší nové příležitosti​.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Oživení hypotečního trhu

Rezidenční trh postupně oživuje, což je podporováno uvolněním některých omezení ze strany ČNB a očekávaným snížením úrokových sazeb. To by mělo zlepšit dostupnost hypotečních úvěrů a podpořit poptávku po bydlení. V Praze a dalších velkých městech se očekává mírný růst cen bytů​.

Nájemní bydlení

S rostoucími cenami nemovitostí a omezenou dostupností vlastního bydlení se zvyšuje poptávka po nájemním bydlení. Tento trend je patrný především v Praze a Brně, kde roste nabídka nových nájemních projektů. Průměrné nájemné za novostavbu v Praze dosahuje 550 Kč/m² a očekává se, že tento segment bude dále růst​.

Skladové prostory

I když poptávka po skladových prostorech mírně klesá, neobsazenost zůstává nízká. Nové projekty kolem Prahy, Brna, Plzně a Ostravy přinášejí nové příležitosti, i když růst nájmů se stabilizuje​.

Rok 2024 přináší na český realitní trh dynamiku, nové příležitosti a trendy. S rostoucím důrazem na udržitelnost a energetickou účinnost, inovacemi ve stavebnictví a regionálními rozdíly v poptávce, nabízí trh šance jak pro kupce, tak pro investory. Oživení hypotečního trhu a rostoucí poptávka po nájemním bydlení naznačují, že český realitní trh zůstává atraktivní a plný potenciálu. Sledujte aktuální vývoj, abyste mohli tyto trendy využít ve svůj prospěch.