nepominutelný dědic

Kdo je nepominutelný dědic aneb proč vydědění není tak jednoduché

Někoho vydědit není vůbec jednoduché.
Nestačí jen říct, například v závěti, kdo si vaše dědictví zaslouží a kdo ne.

Musíte se především řídit zákonem.
Pojďme se podívat, co se tím přesně myslí.

Co to znamená být nepominutelným dědicem a kdo se jím stane

Dědické právo náleží nepominutelnému dědici, což obvykle zahrnuje děti zůstavitele. Pokud dědic neuspěje z nějakého důvodu, dědictví může přejít na jeho potomky.

Je bezvýznamné, zda je nepominutelný dědic potomkem z jednoho nebo více manželství, jaký měl vztah se zemřelým, zda se pravidelně stýkal nebo ne. Má nárok na svůj podíl a tento podíl lze změnit pouze v případě vydědění. To však není snadné.

Jak probíhá vydědění a co je k němu potřeba vědět

Mnoho lidí má o vydědění nesprávné představy. Není možné vydědit dědice bez vážných důvodů. Vydědit dědice pouze kvůli sporům či neshodám není možné.

I když je možné omezit právo na dědictví nepominutelného dědice, musí to být zdůvodněno vážnými důvody. Zákon stanovuje následující situace:

  • Dědic nebyl dostatečnou pomocí zůstaviteli v době nouze, kdy to bylo potřeba.
  • Neprojevuje skutečný zájem o zůstavitele, jaký by měl.
  • Dopustil se trestného činu.
  • Žije nezřízeným životem po dlouhou dobu.

Pokud je dědic zadlužený, existuje zvláštní postup, kdy se povinný díl může převést na jeho děti nebo pravnoučata.

Máte na výběr ze tří možností, jak zformulovat svou závěť

Pokud si nežádáte, aby váš majetek padl podle zákonné posloupnosti, nebo se obáváte o případné spory mezi příbuznými, můžete prostřednictvím závěti jasně definovat, jak se majetek rozdělí podle vašich přání, s ohledem na institut nepominutelného dědice.

V závěti lze zahrnout celý majetek nebo jen jeho část, přičemž o zbytku majetku rozhodne zákon. A pokud si později rozmyslíte své rozhodnutí, můžete závěť kdykoliv změnit, doplnit nebo zrušit.

Zákon rozděluje závěti do tří kategorií:

  1. Závěť pořízená soukromou listinou – může být buď holografní (psaná výhradně rukou zůstavitele, bez dalších svědků) nebo alografní (např. psaná na počítači s vlastnoručním podpisem zůstavitele, který musí před 2 svědky prohlásit, že dokument představuje jeho poslední vůli, a svědkové to musí potvrdit svými podpisy).
  2. Závěť pořízená veřejnou listinou (tj. notářským zápisem) – nejspolehlivější forma, jelikož se originál uchovává u notáře a vytvoření závěti se zaznamenává v speciální evidenci.
  3. Závěť pořízená s úlevami – zvláštní kategorie závěti (někdy označovaná jako privilegovaná), která nemusí být v písemné podobě. Vůli lze sdělit ústně třem svědkům, kteří by měli poté vytvořit písemný dokument. Tato forma se používá pro osoby v nestandardních situacích, například pokud jsou ohroženy na životě.

Je to složité že? Pokud se potřebujete v této problematice lépe zorientovat a pochopit, kdo to nepominutelný dědic skutečně je, klidně mi napište.