co je to apostila

Co je to apostila a proč vás bude zajímat při prodeji nemovitosti?

Apostila. To je další cizí slovíčko, se kterým se možná setkáte při prodeji nemovitosti, pokud pro tyto účely plánujete někomu udělit plnou moc. Pojďme se podívat, co to přesně znamená.

Co je apostila

Apostila je mezinárodní dokument sloužící k ověření pravosti veřejných listin v mezinárodním styku. Byla poprvé přijata v roce 1961 Haagskou konferencí.

Tento dokument uznává celkem 120 zemí a používá se k ověření platnosti různých veřejných listin, jako jsou například rodné listy, manželské listy, úmrtní listy, soudní rozhodnutí, notářské zápisy nebo výpisy z obchodního rejstříku. Apostila samotná je malý papírový list, který se připevní k příslušnému veřejnému dokumentu a obsahuje základní údaje jako jméno osoby, která dokument apostiluje, název země, kde byla vydána, datum vydání a razítko potvrzující pravost.

Jak zkontrolovat platnost podpisu na plné moci v zahraničí?

Právě v tomto případě se bude apostila hodit. Pokud potřebujete ověřit podpisy na plné moci v zahraničí, můžete to udělat několika způsoby. Můžete vyhledat nejbližší zastupitelský úřad ČR a požádat o ověření podpisu, nebo se obrátit na místního notáře nebo advokáta. V obou případech je důležité zajistit, že dotyčná osoba má oprávnění k poskytování těchto služeb. Je také třeba brát v úvahu, v jaké zemi se nacházíte, protože platnost ověření může být ovlivněna dvoustrannou smlouvou o právní pomoci mezi Českou republikou a danou zemí, nebo tzv. Úmluvou o apostilaci.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Ve kterých zemích apostilu znají?

Apostila je uznávána všemi zeměmi, které jsou smluvními stranami Haagské úmluvy. Pokud tedy potřebujete mezinárodně ověřit dokument, stačí k němu připojit apostilu a dokument bude platný ve všech zemích, které tuto úmluvu podepsaly. Seznam úřadů, které jsou oprávněny vydávat apostilu, je k dispozici na internetu.

Nicméně, je důležité mít na paměti, že apostila ověřuje pouze pravost dokumentu, a ne to, co je v dokumentu napsané. Pokud se v dokumentu objeví chyba v obsahu, apostilou ji nenapravíte.

Nejdříve zjistěte, zda je pro vás nutné apostilu získat. Pokud tomu tak je, dále vám pomůže ministerstvo zahraničních věcí nebo notářský úřad.

Trápí vás ještě další cizí slovíčka z realitního světa? Poradím vám.