jak na předání nemovitosti

Jak na bezchybné předání nemovitosti?

Úspěšný prodej nemovitosti je za vámi. Nyní musíte dokončit poslední krok – předání bytu nebo domu novým majitelům. Je důležité si uvědomit, že proces předání je stejně významný jako samotný prodej a vyžaduje určité přípravy a kroky. Pojďme se na ně podívat.

Kolik máte času na předání nemovitosti?

Je důležité vědět, kdy přesně dochází k předání nemovitosti po jejím prodeji. Tuto informaci stanoví kupní smlouva, která může určit jednu z tří možností termínů předání:

  • První možností je lhůta navázaná na dokončení převodu bytu či domu na katastru nemovitostí. Tato lhůta se obvykle pohybuje v rozmezí 5 až 10 pracovních dnů od dokončení převodu na katastru a je nejčastějším řešením při prodeji.
  • Druhá možnost je lhůta navázaná na doručení kupní smlouvy na katastr nemovitostí. Tato lhůta také obvykle trvá 5 až 10 pracovních dnů, ale tentokrát až po doručení kupní smlouvy na katastr nemovitostí. Toto řešení se používá zejména v případech, kdy je nemovitost již neobydlená a prodávající chce předat nemovitost co nejdříve, aby se vyhnul platbě poplatků spojených s vlastnictvím. Nevýhodou tohoto řešení je, že není zaručeno, zda převod na katastru proběhne úspěšně, což může způsobit problémy.
  • Výjimečně se používá lhůta navázána na připsání peněz z prodeje nemovitosti na účet prodávajícího. Předání nemovitosti se uskuteční obvykle během 5 pracovních dní po připsání peněz na účet prodávajícího. Tento typ lhůty není běžný, protože kupující s ním často nesouhlasí a prodávajícímu nepřináší zásadní výhodu. Je důležité zvolit bezpečnou úschovu kupní ceny, aby peníze skutečně dorazily na účet prodávajícího.

Protokol o předání nemovitosti


Aby byl úspěšně dokončen proces předání bytu nebo domu, je třeba sepsat protokol o předání nemovitosti. Tento dokument má zásadní význam, protože nový majitel nemůže po jeho podpisu vznášet nároky na cokoliv, co v něm není uvedeno. Proto by měl protokol obsahovat popis stavu nemovitosti, včetně veškerých údajů o nemovitosti, jak je uvedeno v kupní smlouvě. Dále by měl být uveden seznam vybavení, které bude společně s nemovitostí předáno kupujícímu, jako jsou gauče, skříně, kuchyňská linka a spotřebiče. Důležité je také zaznamenat počet klíčů, které budou předány.

Dále uveďte stav měřidel (vodoměr – studená i teplá voda, elektroměr, plynoměr). Při předání bytu nebo domu je vhodné doplnit fotodokumentaci, která ukáže stav nemovitosti, vybavení a měřidel. Stejně jako u ukončení nájmu i při předání nemovitosti by měla být k dispozici rubrika, kde kupující může popsat vady, které při předání zjistil. Pokud nebyly nalezeny žádné vady, měl by být do protokolu zapsán nápis, že nemovitost byla předána bez vad.

Chcete si být jisti, že v předávacím protokolu nic neopomenete? Pomohu vám.