provize realitních makléřů

Provize realitních makléřů – kolik a za co?

Často se diskutuje o kontroverzní povaze provize realitních makléřů. Mnoho lidí se domnívá, že by raději prodali svou nemovitost sami, aby nemuseli odevzdat část prodejní ceny jako provizi.

Nicméně málokdo si uvědomuje, kolik práce je nutné k úspěšnému prodeji nemovitosti, a kolik investic do marketingu a podobných aktivit je nutné uskutečnit, aby bylo možné prodat nemovitost za přijatelnou cenu. Proto bychom měli prozkoumat, jaké výhody získáte při využití služeb realitních makléřů.


Jak se pohybuje provize realitních makléřů?

Realitní makléři obvykle požadují provizi v rozmezí 4 až 6 % z prodejní ceny nemovitosti.

Peníze jsou použity na náklady spojené s prodejem nemovitosti a na investice do marketingu, aby bylo možné dosáhnout co nejlepších výsledků pro klienty.

Příliš nízká provize realitního makléře může být spojena s několika riziky pro prodej vaší nemovitosti. Makléř s nízkou provizí může mít nedostatek motivace a mohou mu chybět finanční prostředky na kvalitní marketing, což může vést ke špatné prezentaci nemovitosti a prodloužení doby prodeje.

Navíc, pokud makléř získá jinou lukrativnější zakázku, může vaši nemovitost opomenout. V důsledku toho byste mohli ztratit cenný čas a prodat nemovitost za nižší cenu.

Co si provizí platíte?


V předchozím odstavci jsem již zčásti zmínil, co získáte jako součást servisu, který je spojený s prodejem nemovitosti, pokud si najmete zkušeného realitního makléře za jeho provizi.

Makléř si na sebe převezme veškeré úkony, jako je řešení legislativy, právní záležitosti a marketing. Vy se tak nemusíte o nic starat a stačí pouze podepsat smlouvu. Pokud vám však stále provize připadá vysoká, podívejte se na to z jiného úhlu. Pokud se pokusíte nemovitost prodat sami, budete investovat spoustu času a peněz do úkonů, které jsou nezbytné pro úspěšný prodej, a i tak se vám nemusí podařit získat vyšší výslednou cenu než s pomocí kvalitního a zkušeného makléře.

Pokud vám stále vrtá cokoli hlavou ohledně provize realitního makléře, napište mi.