topování inzerátů

Je topování inzerátů užitečné při prodeji nemovitosti?

Vyplatí se topování inzerátů při prodeji nemovitosti? Kdy toho využít a kolik vás bude stát? Pojďme to zjistit.


Proč je topování užitečné v současné situaci?

Byly doby, kdy využívání této možnosti nebylo tak nutné. Nicméně dnes, kdy nás všechny trápí vysoká inflace a zdražování hypoték, je topování skutečně na místě. Současné okolnosti prodeje značně zpomalují a topování je cesta, jak se do cíle dostat mnohem rychleji.

Výhody

Bez této možnosti se váš inzerát bude rychle propadat dolů pod aktuálnější nabídky. Pokud ale tuto funkci využijete, vaše nabídka zůstane déle na očích.

Umístění na prvních příčkách dlouhé řady nabídek si hraje s vnímáním zájemců o nemovitost – ti budou mít z vaší nabídky pocit větší aktuálnosti a spíše se na ni prokliknou.

Pokud nástroj nevyužijete, může se stát, že se inzerát propadne po pár dnech až na další stránky. To zvyšuje riziko, že značný podíl zájemců vaši nemovitost vůbec neuvidí.

Nevýhody

Něco to stojí. Nejsou to ale žádné horentní sumy, které by vás měly zruinovat. V poměru cena/výkon se tato investice rozhodně vyplatí.

Jak se pohybuje cena?

Záleží na tom, na jakém serveru váš inzerát vystavíte. Pro představu jsem vybral dva nejpoužívanější realitní portály u nás:

  • Sreality – 1 topnutí za 72,6 Kč na 24 hodin
  • Reality.Idnes – 1 topnutí za 9,90 Kč

Na co je dobré myslet

Topování je skvělým pomocníkem, ale ne spásnou záchranou. Pokud nemáte dobře postavený inzerát, kvalitní fotografie a naplánovanou prodejní strategii, topování vás nezachrání. Tuto výhodu doporučuji používat hlavně v případech, kdy čelíte silnému konkurenčnímu prostředí a je na místě, aby se váš inzerát jen tak neztratil.

A pokud si chcete být jisti, že topování využijete ve správnou chvíli, zeptejte se mě.