odhlášení daně z nemovitosti

Termín pro odhlášení daně z nemovitosti se blíží!

Povedlo se vám v minulém roce prodat nemovitost? Pak se vás bude týkat odhlášení daně z nemovitosti. Ale pospěšte. Termín je už 31. ledna 2023.

Koho přesně se odhlášení daně z nemovitosti týká?

To nám prozradí zákon:

Ztratil-li ten, kdo byl poplatníkem daně z nemovitých věcí postavení poplatníka proto, že se v průběhu zdaňovacího období změnila jeho vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitým věcem v územním obvodu téhož správce daně, které u něho podléhaly dani z nemovitých věcí (např. když všechny nemovité věci prodá, nebo tyto nemovité věci zanikly), je povinen oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.

A jak na to?

V dnešní době papírové je zvláštní, že speciální tiskopis pro tento účel neexistuje. Skutečnost o odhlášení daně z nemovitosti musíte sdělit místně příslušnému správci daně. Máte na výběr z těchto způsobů.

  • Elektronicky – s tou dobou papírovou jsem to malinko přehnal. Přece jen se úřady snaží být více a více digitalizované. Proto se od daně můžete odhlásit přes online portál Finanční správy na Mojedane.cz. Tam v sekci “Elektronická podání pro finanční správu” – “Elektronické formuláře” – “Obecné písemnosti” najdete formulář pro obecnou písemnost. Do tohoto formuláře jednoduše napište, že se odhlašujete z daně z nemovitých věcí. Nemovitost specifikujte. Formulář také můžete rovnou online odeslat přes datovou schránku.
  • Dopisem – na adresu místně příslušného finančního úřadu odešlete dopis, ve kterém oznámíte, že jste v minulém roce prodali nemovitost (uveďte datum), nemovitost vyspecifikujte a uveďte tvrzení, že se tímto odhlašujete z daně z nemovitosti.

Co když vlastníte více nemovitostí, ale prodej se týkal jen jedné?

V takovém případě musíte podat daňové přiznání také do 31. ledna, ve kterém změnu zaznamenáte. Opět máte na výběr ze dvou možností:

  • Podat řádné daňové přiznání, kam vypíšete všechny nemovitosti, které vlastníte k 1. lednu zdaňovacího období.
  • Nebo podat dílčí daňové přiznání, kde naopak uvedete jen proběhlé změny a vypočtete celkovou daň.

Držím pěsti a kdyby něco, jsem tady.