daň z nemovitosti

Daň z nemovitosti: nepropásněte termín podání přiznání do 31. ledna 2023

31. leden se velmi rychle blíží. Co to znamená? Pokud jste v roce 2023 zakoupili nemovitost, čeká vás podání daňového přiznání. V dnešním článku si ukážeme, jaké povinnosti musíte splnit.

Kdo je povinný daň z nemovitosti řešit?

Ti, kdo se stali novými majiteli nebo došlo ke změně vlastnictví v předchozím roce, například přístavbou nebo rozšířením pozemku u domu.

Na druhé straně ti, kdo již vlastnili nemovitost dříve a nedošlo ke změně, nemusí podat přiznání. Je však třeba mít na paměti, že i když jste uzavřeli kupní smlouvu v minulém roce, ale vlastnická práva byla upravena až letos, musíte přiznání podat, protože počátek vlastnictví se počítá od data podání návrhu.

Kdy musíte podat daňové přiznání a zaplatit daň z nemovitosti?

Daňové přiznání k dani z nemovitosti musí být podáno nejpozději do 31. ledna následujícího roku. Termín pro platbu daně se liší v závislosti na tom, zda patříte do skupiny lidí, kteří provozují zemědělskou výrobu nebo chov ryb. Ti si mohou rozdělit daň na dvě splátky, první zaplatit do 31. srpna a druhou do 30. listopadu.

Ostatní lidé si mohou rozdělit daň na dvě stejné splátky, termíny jsou 31. květen a 30. listopad. Daň můžete také zaplatit celou najednou při první platbě. Pokud daň nepřesahuje 5000 Kč, musí být uhrazena najednou.

Jakým způsobem můžete daňové přiznání vyplnit a odevzdat?

Pokud chcete vyplnit daňové přiznání, máte několik možností:

  • První a nejrychlejší možností je vyplnit přiznání přes datovou schránku. Je to pohodlné a pro majitele datové schránky také povinné. Formulář k vyplnění naleznete na stránkách Daňové zprávy.
  • Druhou možností je elektronické podání bez datové schránky. I v takovém případě můžete odeslat přiznání online, ovšem úřad nemá možnost ověřit vaši identitu. Po vyplnění je třeba formulář vytisknout, odeslat nebo přinést osobně na finanční úřad.
  • Poslední možností je vyplnit přiznání ručně a donést na finanční úřad. Nezapomeňte, že termín pro podání přiznání je 31. ledna 2023.

A kdyby cokoli, stačí mě kontaktovat.