jak financovat nemovitost hypotékou

Na co si dát pozor, pokud kupující chce koupi financovat hypotékou

Prodáváte nemovitost, na vaši nabídku se konečně ozval vhodný zájemce a ten chce koupi financovat pomocí hypotéky? Banka bude v takovém případě vyžadovat souhlas od obou manželů. A to i v případě, že nemovitost vlastnicky patří jen manželovi či manželce.

Jak je to možné? Pojďme se na to blíže podívat.

Banka vám bez souhlasu zavře dveře

Často slýchám o tom, jak prodávající nad touto povinností jen mávnou rukou, protože jejich nemovitost přece prokazatelně není součástí SJM. To ale vůbec nevadí. Banka je úřad, který si všechny skutečnosti pečlivě prověřuje a rozhodně si důkladně posvítí i na vaši nemovitost.

Proč je banka tak pečlivá? Bere totiž v potaz pomíjivost lidských vztahů. To, že je teď s vaší polovičkou vše krásné a růžové, neznamená, že to vydrží napořád. I když vám to opravdu ze srdce přeji. Lidské vztahy jsou ale křehké a jejich podstata se může ze dne na den změnit. Banky toto vědí, a proto chtějí mít vše podchycené. Kupní smlouva, pokud nebude řádně právně podchycena, může být totiž napadnuta i zpětně.

Souhlas chtějte, ať už chce kupující financovat koupi jakkoli

Souhlas vaší polovičky doporučuji i ve chvíli, kdy není koupě nemovitosti ze strany kupujícího financována hypotékou. Ať už chce koupi financovat jakkoli, dbejte na to, abyste souhlas získali.

Například prodej za hotové peníze. Zástava se sice nezapíše, ale stále se prodej bude týkat rodinné domácnost. Pokud si souhlas na začátku nevyžádáte, v budoucnu by vás to mohlo mrzet.

Přiznám se, že toto je v realitním světě opravdu náročné a citlivé téma. Pokud si nejste jisti, co se po vás vlastně chce, nebo jak se máte nejlépe zachovat, kontaktuje mě.