plná moc k prodeji nemovitosti

Plná moc k prodeji nemovitosti: co musí splňovat?

Stojí před vámi úkol přichystat plnou moc kvůli prodeji nemovitosti? Univerzální formuláře volně stáhnutelné z internetu nebudou stačit. Podívejte se, jak má vypadat plná moc a ušetřete si čas i starosti.

Co musí plná moc obsahovat?

Co se týče obsahu plné moci, je několik částí, které nesmíte opomenout. Bez nich by to byl jen cár papíru, který vám nijak nepomůže.

První část byste pravděpodobně uhodli sami. Jde o základní identifikační údaje o zapojených osobách. Tedy jména, adresy a kontaktní údaje. Hned za tím se uvádí popis účelu plné moci – že se plná moc převádí z této osoby na tuto osobu pro takové a takové účely s touto a touto nemovitostí – nemovitost dostatečně vyspecifikujte.

Často lidé v tomto bodě končí. Ale toto určitě nestačí. Je potřeba ještě přidat seznam činností, pro které se plná moc zřizuje.

Tím může být:

  • uzavření smlouvy o zprostředkování s realitní kanceláří
  • uzavření rezervační smlouvy
  • uzavření zástavní smlouvy s bankou
  • uzavření kupní smlouvy
  • uzavření smlouvy o úschově
  • převzetí kupní ceny
  • převzetí písemností

Zamyslete se, k čemu vlastně plnou moc potřebujete. K jakému úkonu. Přesně to musí být v dokumentu popsané. Pokud zapomenete zmínit byť jen jednu část, pro kterou moc zřizujete, katastr nemovitostí vaši žádost zamítne.

Na konec dokumentu nezapomeňte uvést jeho platnost. Možná byste rádi uvedli konkrétní termín, aby plná moc nebyla později zneužita. Raději ale zvolte formulaci, že plná moc zaniká splněním určitého kroku, a ten specifikujte.

Rady na závěr

Častou otázkou mých klientů je, zda v plné moci musí být uvedena kupní cena. Podle vyhlášky nemusí. Nicméně, doporučuji ji i tak zmínit. Ze zkušenosti vím, že je pak úřednické kolečko mnohem jednodušší a spíše se vyhnete případnému zamítnutí žádosti.

Připravený dokument vám není k ničemu, dokud podpisy obou stran úředně neověříte. Posledním krokem je tedy návštěva úřadu, pošty či notáře k ověření podpisů.

Držím palce při obíhání úřadů a pokud byste potřebovali s čímkoli poradit, ozvěte se