spojování dvou bytů dohromady

Na co nezapomenout při spojování dvou bytů do jednoho

Rádi byste propojili dva byty do jednoho?
Probourat zeď a užívat si více prostoru?

Skvělé plány. Pojďme se společně podívat, jak je zrealizovat.

Potřebujete stavební povolení?

Spojování dvou bytů dohromady se zpravidla neobejde bez nějakého toho mlácení do zdí – tedy stavebních úprav. Na místě je tedy ptát se, zda k tomuto kroku potřebujete stavební povolení.

K tomu musíte vědět, do jaké zdi se to vlastně chystáte praštit. Pokud jde o nosnou zeď, musíte nejdříve získat stavební povolení. Klasickou cestou tak, že podáte žádost na stavební úřad. Ovšem podklady byste měli konzultovat přímo s projektantem, který vám se žádostí pomůže.

Další papírování

Nejde jen o to, jak se ke stavebním úpravám vyjádří úřad. Úředníky totiž bude hodně zajímat názor vašich sousedů. Ti samozřejmě mohou vznést námitky proti vašemu plánu. Určitě doporučuji sousedy slušně obejít a obeznámit je o vašem přání byty propojit. Ukažte jim vyjádření statika a ubezpečte je, že nic nehrozí.

Spojení bytů úspěšně za vámi? A co teď?

Takže byty spojeny? Stavební úpravy za vámi? Teď vás čeká ještě trocha papírování. Změna se musí projevit v katastru nemovitostí podle prohlášení vlastníka.

Co dalšího budete muset obstarat najdete ve stanovách SVJ. Ty samozřejmě nejsou všude stejné a můžete v nich najít různá pravidla a nařízení. Nejčastěji jde o povinnost sehnat podpisy od všech spoluvlastníků jakožto potvrzení souhlasu o zpracování změny v katastru.

Pozor na to, že podpisy od vašich sousedů musí být úředně ověřené. 

Bohužel spojování dvou bytů není jen o tom probourat jednu zeď. Pojí se s tím řada dalších starostí. Proto se před prvním bouchnutím do zdi nejprve zamyslete, jak vycházíte se sousedy a jaké jsou například šance na sehnání všech podpisů.

A pokud byste potřebovali s podobnými starostmi poradit, obraťte se na mě.