jak poznat stavební pozemek

Chystáte se stavět? Ověřte si, že je pozemek skutečně stavební

Není pozemek, jako pozemek. To, že nějaký vlastníte, ještě neznamená, že na něm můžete ihned začít zvesela stavět. Nejdříve si ověřte, že jde o stavební pozemek.

Kde najdete odpověď?

Pokud vás zajímá, zda na konkrétním pozemku můžete začít stavět, jako první koukněte do územního plánu příslušné obce. Tam najdete vše a mnohem víc. Je oficiální studnicí informací skýtající všemožné dokumentace o aktuálním a budoucím vývoji územní výstavby.

Nemusíte mít strach. Abyste do územního plánu nakoukli, nemusíte běhat na úřad. Veškeré informace dohledáte pohodlně na internetu na webových stránkách obce. Druhou možností je Portál územního plánování. Pokud by se vám přece jen odpověď nedařila nalézt, vždy se můžete obrátit na stavební úřad. Tam už půjdete na jistotu.

Nejde jen o to, zda na pozemku můžete stavět

Zjistili jste, že váš pozemek je skutečně stavební a můžete začít stavět? Výborně, musím vás ale ještě upozornit, že to není vše, na co si musíte dát pozor, pokud jde o stavbu. Určitá pravidla stavebního plánu mohou totiž také ovlivňovat parametry a vzhled stavěné nemovitosti.

Jde totiž o to, že se obce snaží zachovat určitou podobu výstavby. A zamezit tomu, aby se vedle sebe objevovaly naprosto nesouznící nemovitosti kvůli naprosto odlišnému vzhledu. Nejčastěji jde o úpravu počtu pater, výšky, zastavěnosti pozemku, použitého materiálu, barvy apod.

Zjistili jste, že pozemek NENÍ stavební?

Vyhlídli jste si pozemek na krásném místě, začali jste si představovat váš nový domov, ale v územním plánu jste zjistili, že pozemek není určen k zástavbě?

Bohužel, to je velká překážka. Je možné zažádat o změnu územního plánu. A to rozhodně není nic samozřejmého. Celý proces se může táhnout měsíce až roky a o změnu smí zažádat pouze občan obce, nebo vlastník nemovitosti v příslušné obci.

Na začátku je tedy dobré poradit se s úřady, zda má vůbec smysl o takovou změnu územního plánu žádat.

Nebo se poraďte se mnou. Územní plán je můj denní chleba a rád budu vaším průvodcem v něm.