pexels-binyamin-mellish-106399 (1)

Kdy a proč musíte získat znalecký posudek?

Znalecký posudek nemovitosti. Už jste o něm slyšeli?

O co vlastně jde? Jak se liší od běžného tržního odhadu? A kdy vás musí zajímat?

Pojďme to zjistit.

Co to vůbec je?

Když se řekne znalecký posudek, ve světě realit to obyčejně znamená zjišťování hodnoty nemovitosti. Taková definice je hodně podobná tržnímu odhadu, že? Jak se tyto dva pojmy liší? Znalecký posudek si může vzít na starost pouze soudní znalec. Navíc za určitých okolností vás donutí zákon posudek zajistit. V jakých případech je povinný, se dozvíte dál v článku.

Znalecký posudek vs tržní odhad

Znalecký posudek je obecně mnohem rozsáhlejším dokumentem. Obsahuje řadu informací, které bychom ve známějším tržním odhadu nenašli. Jedná se hlavně o informace odbornějšího charakteru a řadu formálních záležitostí.

Kdy musíte znalecký posudek zajistit?

V případech, kdy je nemovitost součástí soudního řízení.

Tedy:

  • rozvod
  • exekuce, insolvence
  • vypořádání spoluvlastnictví
  • řešení majetkových sporů

Jeho vyhotovení si samozřejmě vyžádá soud.

Kolik vás bude stát?

Nejvíce záleží na velikosti předmětné nemovitosti, ale průměrně počítejte s několika tisíci korun. Výsledná suma se počítá podle času, který soudní znalec na posuzování nemovitosti stráví – hodinová sazba se pohybuje okolo 400 Kč/hod.

Dále se k této sazbě ještě musí přičíst náhrady za vynaložené výdaje – cestovné, poštovné, soudní poplatky apod. Nakonec znalecké posudky vychází na cca 4000 Kč, pokud jde o byt. U domů si musíte připravit až dvojnásobek.

Jak znalec odhaduje hodnotu nemovitosti?

Soudní znalec bere v úvahu běžné parametry, na které se hledí v případě běžného tržního odhadu – stav, využitelnost, zázemí, pozemky, právní zatížení atd.

Oproti tržnímu odhadu se soudní znalec zaobírá ještě okolím nemovitosti. Nikoli z tržního hlediska, ale shromažďuje informace o ochranných pásmech, památkové péči atd.

Nic není vycucané z prstu nebo ponechané náhodě. Soudní znalci se řídí indexy a koeficienty. A některé faktory běžné u tržního odhadu úplně vynechávají – občanská vybavenost apod.

Chcete mít jistotu, že to se znaleckým posudkem dopadne dobře? Obraťte se na mě.