prodej bytu právnické osoby

Jak na prodej bytu, který patří firmě?

Liší se nějak prodej bytu, který je psaný na firmu, od běžného prodeje?
Ano. Základní nutnosti zůstávají sice stejné, ale musíte myslet na pár dalších podstatných záležitostí. Pojďme se podívat, které to jsou.

Tohle si připište na seznam

Jak už jsem nastínil, prodej nemovitosti patřící právnické osobě vyžaduje několik úkonů navíc oproti prodeji, kde figurují pouze fyzické osoby.

S celou firmou, nebo samostatně?

Před inzercí se musíte rozhodnout, zda budete chtít prodávat nemovitost spolu s ostatním majektem společnosti, nebo samostatně vyčleněnou z majetku. Možné jsou obě varianty. Osobně doporučuji možnost číslo 2 – tedy prodávat nemovitost samostatně.

Budete tak mít vyšší šanci na rychlejší prodej. Koupě celého majetku s.r.o. totiž není pro každého a na zájemce byste mohli dlouho čekat.

Nemovitost zkontrolujte po formální stránce

Na začátku nemovitost ještě prověřte. Nakoukněte do obchodního rejstříku, zjistěte, kdo je oprávněná osoba a kdo může za firmu jednat, pokud jde o prodej majetku společnosti. Důležité je nezapomenout ani na dluhy, které by mohly zájemce odradit. Pokud nějaké dluhy existují, i tak je možné nemovitost úspěšně prodat.

Papíry navíc

Bohužel se prodej bytu patřící firmě pojí i s náročnější administrativou. Co přesně budete potřebovat? Oproti běžnému prodeji ještě notářský zápis o souhlasu valné hromady. Kupní smlouva zůstává klasická, ale tato změna se ještě musí projevit v účetnictví.

A co dál?

Další kroky už se velmi podobají běžnému prodeji. Čeká vás příprava na inzerci – pořízení lákavých fotografií, homestaging a publikace inzerátu. U prodeje firemní nemovitosti je navíc běžné, že se s předstihem řeší celá marketingová strategie, jak prodej úspěšně provést.

Dále vás čekají klasické prohlídky, jednání, vyjednávání a snad uzavírání smlouvy.

Nechcete na to být sami a raději byste si zajistili, že nic nepodceníte? Ozvěte se mi, s prodejem firemních nemovitostí mám bohaté zkušenosti.