prodej a pronájem ateliéru

Rozdíl mezi prodejem ateliéru a běžného bytu

Chystáte se prodávat, nebo pronajímat ateliér? Od prodeje či pronájmu běžného bytu se bude postup značně lišit. Pojďme se podívat jak.

Jaký je rozdíl mezi ateliérem a bytem?

Zákon jednoznačně praví, že ateliér by rozhodně neměl sloužit k bydlení. Jak ale možná víte, realita je často úplně jiná. Bydlení je běžné i v ateliérech, i když slouží k jiným účelům podle typu kolaudace.

A proč je podle zákona takový problém v ateliéru bydlet? Ateliéry totiž neposkytují stejně vhodné podmínky k bydlení jako prostory skutečně určené k bydlení. Jedná se hlavně o prosvětlení, velikost užitné plochy nebo hlučnost okolí. Nedokonalé podmínky k bydlení ale většinou zájemce neodrazují.

Informaci o tom, zda se jedná o ateliér, byste měli najít v inzerátu. A pokud chcete mít opravdu jistotu, do čeho jdete, koukněte do katastru nemovitostí a vyhledejte předmětnou nemovitost.

Jste prodávající ateliéru?

Prodej ateliéru bude těžší a zdlouhavější než prodej běžné nemovitosti. Důvodem je fakt, že pro kupující znamená koupě ateliéru překážku na cestě k získání hypotéky. Přesto lze při správné strategii ateliér výhodně prodat.

Jste kupující ateliéru?

Dobrá zpráva je, že ateliéry se prodávají na trhu nemovitostí o 10 až 15 % levněji.

Co už bude horší, je získání hypotéky na koupi ateliéru. To bude nejen těžší, ale také se musíte připravit na vyšší úrokové sazby. Výhodou je, pokud máte k dispozici druhou nemovitost k zástavě.

Připravte se také na to, že v ateliéru si nemůžete zařídit trvalé bydliště. Důvodem je fakt, že zákon takové prostory zkrátka neuznává jako vhodné k bydlení.

A jak je to s pronajímáním?

Je to možné. Občanský zákoník to umožňuje, i když stavební zákon zase zakazuje.

Sankcí se ale moc obávat nemusíte. Většinou se taková opatření nepoužívají. Chcete si být jisti, že při prodeji nebo pronájmu ateliéru neuděláte chybu? Obraťte se na mě.