dojíždět do práce nemusí být tak hrozné

Odkud je nejvýhodnější dojíždět do Prahy za prací?

Musíte dojíždět do Prahy za prací? Udělal jsem pro vás malý průzkum, abych zjistil, kde je nejvýhodnější si v takovém případě pořídit bydlení, aby vám to co nejvíce šetřilo peněženku i čas.

Nechal jsem se inspirovat portálem Valuo, kde zkoumali ceny bytů v osobním vlastnictví s podlahovou plochou 80 m2 a navíc po rekonstrukci. 

Kde je nejlepší bydlet, pokud dojíždíte do centra Prahy?

Vede obec Říčany. Je dechberoucí, že stejné byty jsou tu až o polovinu levnější než v centru Prahy. Do centra se přitom z Říčan bezpečně přepravíte již za 20 minut. To není tak hrozné ne? Za ušetřené miliony těch pár minut navíc strávených v MHD podle mě stojí.

Špatně si nevedla ani obec Čelákovice. Cestou z tohoto místa strávíte v hromadné dopravě už o trochu více času (asi půl hodiny). Podobně jsou na tom Kralupy nad Vltavou, odkud jezdí vlak.

Hodně záleží na tom, kolik času jste ochotní trávit dojížděním do práce. Například takové Poděbrady také nejsou k zahození. Byty tam seženete mnohem levněji než v centru Prahy, ale musíte počítat s hodinkou kombinovaně v autobuse a v metru.

A co když nemusíte dojíždět do centra, ale jen na okraj Prahy?

Pochopitelně ne každý z vás má práci přímo v centru. Praha je veliká a spousta pracovních míst se nachází i na jejích okrajích. Kde tedy bydlet v takovém případě?

Nejlépe nám v tomto srovnání vychází Čelákovice. Úžasné je, že podle portálu Valuo, vám dojíždění z této obce na okraj Prahy ušetří 1463 kč za každou hodinu strávenou ve vlaku, pokud takto budete dojíždět po dobu 30 let.
Říčany v tomto scénáři otočily své prvenství a jeví se jako nejméně výhodné, pokud chcete dojíždět na okraj Prahy.

Držím vám palce, aby vaše rozhodnutí bylo nakonec správné a byli jste s ním dlouhodobě spokojeni. Ale uvažujte i na ostatních faktorech než jen dojíždění do práce. Nezapomeňte třeba na občanskou vybavenost, stav nemovitosti apod. A pokud byste potřebovali s čímkoliv pomoci, obraťte se na mě.