pexels-tima-miroshnichenko-6474498 (1)

Jaký je rozdíl mezi rozměry a výměry?

Že prý žádný? Musím uznat, že na první pohled se tyto pojmy jeví jako snadno zaměnitelná synonyma, ale ve skutečnosti to tak není. Pojďme se podívat, jak se rozměry a výměry navzájem liší.

Rozměry

Rozměr je například délka jedné zdi vašeho obýváku. Říká nám, jaká je vzdálenost mezi dvěma body. Při popisu rozměrů jednotlivých místností například v bytě se používá běžně známá délka a šířka. Můžete se setkat i s hloubkou, pokud je nemovitost vizualizována pomocí 3D plánu. Jednotky rozměrů se používají různé podle toho, co právě měříte – místnosti standardně v metrech (např. obývací pokoj má rozměry 6 x 5 metrů apod.). 

Výměry

Když známe rozměr místnosti, spočítáme pak snadno i její výměru. Ta totiž není nic jiného než plocha místnosti s jednotkou metr čtvereční. Vypočítáme ji tak, že zjištěné rozměry místnosti navzájem vynásobíme (např. zmíněný obývací pokoj o rozměrech 6 x 5 metrů má výměru 30 metrů čtverečních). Jednoduché, ne?

K čemu vám to při prodeji nemovitosti bude?

Rozměry a výměry jsou základní pojmy, které obsahuje každý dobrý plánek nemovitosti. To jsou ty grafické vizualizace dispozic nemovitostí. Díky nim si zájemci lépe představí rozmístění a velikosti jednotlivých místností, což jim dovolí dopředu plánovat, kam by mohli umístit sedačku, kam postel a tak dále. Něco lze samozřejmě odhadnout i z fotografií, ty ale mohou zkreslovat, a navíc v nich nemáte uvedené číselné údaje o rozměrech ani výměrech.

Osobně rád plánky půdorysů jako doplněk inzerátů nemovitostí využívám, protože vím, jak jsou u zájemců oblíbené a zjednodušují prodeje. Chtěli byste také vlastní plánek nemovitosti? Ozvěte se mi.