uzavření rezervační smlouvy

Časté námitky kupujících při uzavírání rezervační smlouvy

Čeká vás sepisování rezervační smlouvy?

Připravte se na možné námitky a požadavky zájemců, kvůli kterým může celé smlouvání přijít vniveč.

„Rezervujte mi to na dýl.“

Standardní doba vyřízení financování při koupi či prodeji nemovitosti záleží obvykle na tom, jakým způsobem se zájemce o nemovitost chystá koupi uhradit.

Pokud volí hypoteční úvěr, zařizování formalit vám zabere přibližně 1,5 měsíce. V případě, že je zájemce vybaven dostatečnou hotovostí, celková doba se zkrátí na 4 týdny.

Záleží ovšem i na titěrnějších detailech. Například, zda už je hypotéka opravdu sjednaná, nebo ji teprve zájemce s bankou domlouvá. Pokud jde o hotovost, tam může být rozhodující, zda má kupec obnos k dispozici ihned (nejrychlejší varianta), nebo čeká, až prodá vlastní nemovitost, aby finance získal.

Jako první tedy doporučuji, abyste si s potenciálním zájemcem vyjasnili, jaká je jeho situace a v jaké době se můžete pustit do papírování. Pokud vám zájemce tvrdí, že má peníze ihned k dispozici v hotovosti, ale vaši nemovitost chce rezervovat na několik měsíců, něco tady nesedí.

Než se pustíte do sepisování rezervační smlouvy, ptejte se. Klidně několikrát.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

„Kdo mi vrátí poplatek, když nedostanu hypotéku?“

Rezervační poplatek platí kupující za uzavření rezervační smlouvy. Může se ale třeba stát, a že se to opravdu stává, že zájemci nakonec nedají hypotéku, zájemce tak nebude mít, jak zaplatit za nemovitost, ale rezervační poplatek už nedostane zpět.

To je špatná zpráva i pro vás, protože tím přijdete o vážného zájemce a váš hon na kupce začíná od začátku – a tentokrát to bude zase o level těžší.

Zájemci tak často chtějí do rezervační smlouvy uvést, že se jim v takovém případě rezervační poplatek vrátí. To udělejte jen ve chvíli, kdy máte jistotu, že nakonec vše dobře dopadne a zájemce například svou kýženou hypotéku získá.

Vím, že to se odhaduje velice špatně, ale proto existujeme my, realitní makléři. Pokud čelíte podobným realitním problémům, napište mi.