pár řeší prodej nemovitosti za insolvence

Insolvence a prodej nemovitosti? Řeknu vám, jak na to

Co je to insolvence?

Ve dvou slovech neschopnost splácet. Vzniká ve chvíli, kdy dlužník dluží vícero věřitelům a není schopný splácet své dluhy. Dnes se podíváme na to, jak i v insolvenci lze prodat nemovitost.

Seznamte se s insolvenčním správcem

Pokud se dostanete do insolvence, soud vám přidělí tzv. insolvenčního správce. Ten v podstatě převezme kontrolu nad vaším majetkem a od té chvíle s ním může dle libosti nakládat jedině on.

S tím souvisí i správa vaší nemovitosti, kterou byste třeba rádi prodali. Nicméně rozhodnutí, zda a jak se vaše nemovitost prodá, už bude záležet na insolvenčním správci.

Co můžete dělat

Zkuste být proaktivní a prokažte správci i věřitelům, že máte zájem na této nepříjemné situaci pracovat. Průběh prodeje nemovitosti bude ve správcově režii, ale i vy můžete přiložit ruku k dílu hledáním vhodného kupce. Doporučuji se na stěhování včas připravit a opuštění nemovitosti příliš neprotahovat.

Pokuste se vyhnout dražbě. V tomto případě vám pravděpodobně přinese méně peněz než klasický prodej nemovitosti.

Pozitiva prodeje nemovitosti v insolvenci

Je to náročné, ale zkuste se dívat na pozitiva, která vám prodej přinese, ač jste insolventní.

  • Tak za prvé vám zisk z prodeje pomůže splatit část dluhů, nebo možná i celkový dluh.
  • Za druhé, potenciální zájemci a kupci se budou hledat mnohem snadněji než bez insolvence. Důvodem je nižší cena než tržní, za kterou se bude vaše nemovitost nabízet. Je to cesta, jak prodat váš dům co nejrychleji a zbavit se v krátkém čase dluhů. O průběhu a strategii prodeje rozhoduje samozřejmě insolvenční správce.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Pokud je insolvence váš případ, prodej nemovitosti bude tentokrát vyžadovat mnohem větší pečlivost, aby se předešlo možným pochybením, které by mohly způsobit zbytečné průtahy. Hrajete o čas a měli byste chtít prodat co nejdříve.

Proto se vám bude hodit odborná pomoc zkušeného realitního makléře. Rád vám z této svízelné situace vypomůžu. Kontaktujte mě zde.