Žena, která plánuje spojení dvou bytů do jednoho.

Kompletní návod: Jak na spojení dvou bytů do jednoho?

Už je vám těsno? Chtěli byste se přestěhovat do většího? A co když vám řeknu, že existuje i jiná možnost. Spojení dvou bytů do jednoho!

Pokud takovou možnost máte, čtěte dál. V tomto článku vám ukážu vše, co je pro takovou změnu potřeba zařídit.

Bude nutná návštěva stavebního úřadu?

Ano, bude, POKUD se chystáte zasáhnout do nosných zdí. Takový počin se již řadí mezi větší stavební úpravy, a proto budete muset před prvním bouchnutím do zdi získat stavební povolení. První krok je podání žádosti s dokumentací na příslušný úřad.

Bude hodně záležet, jakým způsobem chcete spojení bytů provést. V některých případech bude stavební úřad požadovat i posudek projektanta, statika nebo jiného specialisty.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Hlavně, ať vám do toho někdo nehodí vidle

Trpělivost bude při čekání na stavební povolení potřeba. Stavební úřad totiž po přijetí vaší žádosti bude kontaktovat všechny ostatní vlastníky jednotek v domě. Ti získají šanci se k vašim plánům vyjádřit, a to i nesouhlasně.

Abyste se vyhnuli nečekaným překvapením (například tomu, že vám stavební úřad zakáže spojení provést, ať už je důvod jakýkoli), raději úřad nejdříve sami navštivte a proberte s úředníky vaše kroky. Nebudete pak muset zbytečně platit tisíce za vypracování projektu.

Po získání povolení se můžete pustit do práce.

A zase ta úředničina

Papírování a obíhání úřadů vás bude čekat na začátku, uprostřed i po skončení prací.  Co bude potřeba tentokrát?

Zaznamenat změnu v katastru nemovitostí. To, jak to provést konkrétně, zjistíte ve stanovách SVJ. Často to bývá tak, že k úspěšnému zapsání změny do katastru musíte získat úředně ověřené podpisy všech vlastníků.

No, spojení dvou bytů do jednoho není až tak jednoduché, že? Jednoduší je v některých případech klasické odstěhování do většího, když přihlédneme k faktu, že váš úspěch závisí i na domluvě se sousedy, což může být někdy dost komplikované.

Chcete poradit s jiným problémem, který se týká realit? Nebo prodáváte nemovitost a chcete, aby vše dopadlo na jedničku? Kontaktujte mě.