Nemovitost, kterou čeká načasování prodeje.

Načasování prodeje staré a koupě nové nemovitosti

Prodáváte nemovitost a zároveň kupujete novou? Jak načasovat prodej nemovitosti a kdy se pustit do stěhování?

Poradím vám.

Co vlastně prodáváte?

První faktor, který musíte zvážit pro správné načasování prodeje, je typ prodávané nemovitosti. Nejde jen o to, zda jde o sympatický rodinný dům v žádané lokalitě, nebo o byt v zapadlé obci. Zvažte také stáří nemovitosti, technický i právní stav nebo druh vlastnictví.

Všechny tyto skutečnosti ovlivňují tržní cenu nemovitosti, jak jste se mohli dočíst zde. A proč by vás měly zajímat při načasování prodeje? Protože vše, co pomáhá zvýšit cenu nemovitosti, vám také pomůže při hledání zájemců. Je pravděpodobnější, že pro nemovitost ve vyhlášené lokalitě najdete zájemce rychleji než právě v zapadlé vísce.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Kdy se budete stěhovat?

Stanovte si termín, ve kterém se do své nové nemovitosti nastěhujete. Nemějte ale velké oči a nesnažte se stanovit co nejbližší termín. Ať už stavíte svépomocí, nebo jste si najali stavební firmu, je možné, že na stavbě dojde ke zpoždění. Je to vcelku pravidlem, termíny se často nestíhají a termín dokončení stavby se posouvá i o několik měsíců.

Pokud stanovíte termín příliš brzy, budete muset řešit přechodné bydlení a stěhovat se dvakrát. Nečekaný posun stěhování do nového ale můžete ošetřit i ve smlouvě, kterou sepisujete se zájemcem o starou nemovitost. Můžete se například domluvit, že vás v původní nemovitosti nechá přečkat jako nájemníky, dokud nebude možné se konečně odstěhovat.

A jak na tom vůbec jste?

Poslední věcí, kterou byste při načasování prodeje měli zvážit, je vaše momentální, hlavně finanční, situace. Plánujete pomocí získaného obnosu z prodeje financovat nové bydlení? Máte připravený finanční polštář pro náhlé změny? Odpovědi na podobné otázky vám pomohou k lepšímu plánování prodeje a následného stěhování do nového.

Stále nevíte, kudy kam a jak to tedy prakticky udělat? Nemovitosti jsou můj denní chleba a rád rozlousknu i tu vaši. Napište mi.