prodej domu pomocí aukce

Lapálie prodeje nemovitosti pomocí aukce

To, že je na realitním trhu zájemců o bydlení, ať už vlastní, nebo nájemní, více než volných nemovitostí k prodeji či nájmu, vás asi nepřekvapí. Díky této skutečnosti se při prodeji často využívá metoda prodeje pomocí aukce. To v jednoduchosti znamená, že nemovitost dostane ten zájemce, který je schopný nabídnout nejvyšší částku.

Metodu jsem podrobněji popisoval v tomto článku.

Finance nemusí být ovšem jedinou proměnnou při výběru nejvhodnějšího kupce. Například i rychlost jednání, nebo možnost okamžité platby hraje ku prospěchu zájemců – tím spíše budou vybráni.

Pravidelným důsledkem prodeje pomocí aukce je vyšší prodejní cena. V případě, že se o průběh prodeje stará realitní makléř, vyvstává otázka, zda si za zorganizování aukce a vyhnání ceny výše zaslouží dodatečnou odměnu ke své provizi? Já jsem názoru, že ne. Cílem každého makléře by měl od začátku být prodej za co nejvyšší částku a odměna za splnění tohoto cíle se sjednává již na začátku spolupráce.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Jen jedna z možností

Aukce rozhodně není vhodné řešení při každém prodeji nemovitosti. Dobrý realitní makléř ke každému prodeji přistupuje individuálně a vždy od začátku staví prodejní strategii. Aukce může být její součástí, ale také nemusí.

Pokud s realitním makléřem spolupracujete, buďte zvídaví. Zeptejte se ho, proč zrovna zvolil danou strategii a pokud se vydal směrem k aukci, na základě čeho se tak rozhodl. Podle odpovědi byste měli poznat, zda má postup skutečně promyšlený.

Proč vás nízká cena může zabít?

Asi není nutné vysvětlovat, že jedním z hlavních cílů dobrého realitního makléře je prodat nemovitost za co nejvyšší cenu.

Někteří volí strategii, kdy nastaví nízkou cenu a poté se ji pomocí aukce snaží vyhnat zpět nahoru. Osobně to nepovažuji za dobré řešení. Nízká cena nebude vzbuzovat zájem, naopak bude působit nedůvěryhodně. A pokud se přece jen pár zájemců najde, nikdy nemáte jistotu, že se povede cenu vymrštit výš.

Máte více otázek k aukčnímu prodeji? Zeptejte se mě.