plomba na katastru

Plomba na katastru: co a proč to je

Plomba na katastru je nesmírně důležitá věc. Katastr nemovitostí není totiž jen tiché místo, který funguje jako přehled, komu jaká nemovitost patří apod. Na katastru se neustále něco děje.

Nemovitosti se přepisují, mění majitele a co je hlavní, jde o složitý systém řízený úředníky. Systém ani úředníci nejsou nikdy dokonalí, a proto mohou v procesu nevědomky něco opomenout. Tato chyba může vyústit až v krádež nemovitosti. Proto se pojďte raději seznámit s plombou v katastru.

Co je to plomba na katastru?

Pokud je nemovitost v katastru tzv. zaplombována, znamená to, že u ní dojde brzy k nějaké právní změně. Nemovitost je od té chvíle zamrazená a není možné ji darovat, prodat atd.

Jak poznat, že je nemovitost zaplombována?

V momentě, kdy dojde k zaplombování, se o této skutečnosti dozví všichni, kdo mají u nemovitosti zapsané právo.

Plomba má v katastru nemovitostí svou vlastní značku a lze ji dohledat v listu vlastnictví v části D (řádek Plomby a upozornění). Do katastru nemovitostí se dostanete buď online, nebo osobně na katastrálním úřadě a pobočkách Czech POINT.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Ale proč je to důležité?

Aby nedošlo k maléru. Plomba je bezpečnostní pojistka. Značí, že má dojít k nějaké velké změně týkající se dané nemovitosti. A tou může být třeba i neoprávněný zásah do vlastnického práva. Ať už má dojít k jakékoli právní změně na nemovitosti, plomba upozorní všechny zainteresované osoby, které mohou případně zasáhnout a včas nemovitost zachránit.

Kolik máte času?

Nejméně 20 kalendářních dnů. Tak dlouho zůstane nemovitost zaplombována a po tuto dobu se můžete k plánované změně vyjádřit. Nemovitost se opět odplombuje až po uplynutí ochranné doby a splnění dalších podmínek. Poté už je šance na případný zásah pryč.

Je to šikovná věc, že ano? Pokud vás zajímají další zajímavosti ze světa realit, které se vám budou hodit při prodeji nebo koupi nemovitosti, sledujte můj blog. Nebo mi klidně rovnou napište.