splácení hypotéky

Máte potíže se splácením hypotéky? Poradím vám!

Zdražování hypotéky je reálná hrozba. Psal jsem o tom v tomto článku. Jak se s tím ale vypořádat? Co dělat, když je to velký zásah do rodinného rozpočtu a jde vám doslova o krk?

Mám pro vás několik cenných rad.

Hlavně o tom mluvte (s bankou)

Myslíte, že si banka vašich nezaplacených splátek nevšimne? Je to bez šance. Banky jsou v dnešní době vybavené tak propracovanými systémy, že jim opravdu nic neunikne. Ani vy.

Proto rada nad zlato zní: o svém finančním problému mluvte. A nečekejte, až na to banka přijde sama. Buďte proaktivní. Projevte zájem vaši situaci řešit. To je pro banku skvělý signál a spíše vám vyjde vstříc například odkladem splátek.

Nevyhýbejte se očnímu kontaktu s bankou. Mluvte sní. Věřte mi, vaši situaci si tak ulehčíte.

Co pronájem?

Možnou cestou, jak z finanční pasti ven, je vaši nemovitost zatíženou hypotékou začít pronajímat a odstěhovat se do levnějšího pronájmu. Pokud nemáte možnost se odstěhovat, zvažte spolubydlícího.

Řada lidí nehledá vlastní bydlení, ale jen spolubydlení. Volný pokoj, který takovému zájemci nabídnete, vám přinese dalších několik tisíc měsíčně navíc.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Upravte rodinný rozpočet

Peníze na dražší splátku hypotéky možná získáte, když uskromníte vaše měsíční výdaje. Na první pohled se může zdát, že už třeba není kde šetřit, přesto doporučuji si pečlivě projít vaše výlohy.

Projděte si platby za pojištění, energie, telefon, potraviny, restaurace atd. Hledejte ty položky, bez kterých se snadno obejdete. Škrtejte i sebemenší částky. Dohromady mohou na konci tvořit zajímavou sumu, kterou můžete použít na splátku hypotéky.

Prodejte to

Už je to nesnesitelné? Splátky vás tíží, banka nahání a není kde škrtat? Tak je tu poslední rada. Nemovitost prodat.

Pokud se nacházíte v podobné situaci, s prodejem spěchejte. Jinak riskujete, že se dostanete na registr nespolehlivých dlužníků a zkomplikujete si čerpání hypotéky na další roky dopředu.

Ovšem ne zas tak rychle, hlavně vše s rozmyslem. Častou chybou jsou zbrklá rozhodnutí, kdy prodávající s finančními problémy prodá prvnímu zájemci nemovitost klidně i pod cenou.

Chápu, že se můžete cítit pod tlakem. Rád vám s prodejem nemovitosti pomohu i v takto složité situaci. Abyste neprohloupili a prodali co nejvýhodněji a zdražování hypoték vás co nejméně zasáhlo. Obraťte se na mě.