anuita a prodej družstevního bytu

Co je to anuita a proč byste se o ni měli zajímat?

Anuita. Už jste na toto cizí slovíčko narazili? A teď se pídíte po tom, co to vlastně znamená? Dobře děláte. V tomto článku vám vše vysvětlím.

Kde se s anuitou můžete setkat

Nejčastěji na tento výraz narazíte, pokud se zajímáte o družstevní bydlení. Přesto, že jde o slovíčko spojené spíše s bankovnictvím, nás bude zajímat, jak se s ním poprat ve světě realit.

Anuita vás tedy bude pronásledovat, když budete prodávat, nebo kupovat družstevní byt. Pro kupující je užitečným vodítkem, zda se převod bytu skutečně vyplatí. Pro prodávající je naopak anuita nástroj, jak přesvědčit zájemce k nákupu.

Co to teda je

Pravidelná roční splátka úvěru. To je ono. A má dvě části – úmor a úrok. To už více zabrušujeme do té finanční sféry, ale nechte mě ještě vysvětlit tyto dva pojmy. Při splácení úvěru platíte nejdříve úrok. Poté, co jej splatíte, začnete postupně odstraňovat i úmor – samotný dluh.

A jak se to týká světa realit? Možná už víte. Týká se to půjčky, kterou bytové družstvo využilo na koupi domu. A anuita, to je ta splátka, kterou platí dohromady členové družstva, aby se zbavili dluhu. Většinou to bývá tak, že po splacení dluhu se mohou bytové jednotky převést do osobního vlastnictví.

Proč je to důležité?

Výše anuity a délka trvání ovlivňuje cenu družstevní nemovitosti. Při hledání družstevního bytu si tento údaj rozhodně zkontrolujte. Pokud jsou finanční požadavky až příliš nízké, bude to možná proto, že pak uvíznete ještě na dlouhá léta s anuitou.

A co vy, co chcete naopak takový byt prodat? U vás je důležité správně stanovit prodejní cenu nemovitosti. Brát v potaz existenci anuity a cenu nepřepálit ani nepodcenit.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

S odhadem ceny nemovitosti i s jinými úkony při prodeji nebo koupi nemovitosti vám rád pomohu. Na mém blogu se dočtete další odpovědi na nejpalčivější otázky světa realit, nebo mě rovnou kontaktujte.