5 otázek pro pronajímatele

Dalších 5 zásadních otázek pro pronajímatele. Dokázali byste na vše odpovědět?

Chápu to. Při prodeji i pronájmu nemovitosti vyvstane řada otázek. Proto je tady pokračování série nejčastějších otázek majitelů nemovitosti, kterou chystají pronajímat.

Pokud mezi ně patříte, tohle vás bude zajímat.

Jak určit výši nájemného?

Je to podobné jako při odhadu ceny nemovitosti – jednotný vzoreček neexistuje. Ke správnému výsledku se dostanete jedině tehdy, kdy budete brát v potaz všechny faktory, které výši nájemného ovlivňují. Mezi tyto faktory patří například lokalita, dispozice, vybavení apod.

Není to lehká disciplína. Když přestřelíte, nikdo nebude mít zájem. Pokud podhodnotíte, přijdete o peníze. Dobrá cesta je porovnání vaší nabídky s těmi podobnými na realitních serverech. Nebo si nechat udělat profesionální odhad ceny nemovitosti.

Získejte zdarma odhad ceny nemovitosti

Zadejte kontakt, zavoláme vám, zeptáme se vás na pár otázek k nemovitosti a řekneme vám její rámcovou cenu.

Smlouva. Na dobu určitou, nebo neurčitou?

Nejlépe bych dokázal odpovědět po krátkém rozhovoru s vámi. Záleží na tom, co od pronájmu očekáváte. Díky smlouvě na dobu určitou získáte šanci v den ukončení nájmu vyjednat vyšší nájemné. Problémem ale může být časté střídání nájemníků. Musíte zvážit, co vám více vyhovuje.

Jak je to s přihlášením k trvalému bydlišti?

Debaty o tom, zda vlastník nemovitosti musí nájemci povolit přihlásit se na dané adrese k trvalému bydlišti, jsou naprosto zbytečné. Nájemníka váš názor totiž vůbec nemusí zajímat. Stačí, když na úřadě ukáže nájemní smlouvu a je to. Bydlí trvale.

Je povolené chodit na kontroly nemovitosti?

Tuto možnost vám dává občanský zákoník. Tedy, můžete. Jen nechystejte žádná přepadení. Nájemníci by o vaší návštěvě měli vědět předem – to je také právně ošetřené.

Můžete prodat nemovitost, kterou právě pronajímáte?

Je to možné. A dokonce docela jednoduché. Prodej proběhne klasicky, kupec spolu s nemovitostí získá i nájemníky a o změnu nájemní smlouvy se nemusíte nijak starat. Práva a povinnosti přeskočí na nového majitele automaticky.

Doufám, že vám tento článek předal zase něco hodnotného. Pokud ale máte na jazyku stále nějakou otázku, určitě neváhejte a ptejte se. Jsem tu pro vás.