jak pronajímat nemovitost

Pronajímáte nemovitost? Tohle vás bude zajímat!

Rozhodl jsem se sepsat přehledný článek plný odpovědí na ty nejčastější otázky všech, kteří pronajímají nemovitost.

Vycházím z vlastní zkušenosti. Na tohle se mě často ptáte.

Je možné pronajmout družstevní nemovitost?

Ano, ale hodně záleží na souboru pravidel družstva, kterému se říká stanovy. Pronájem družstevního bytu je administrativně náročnější a také vás čeká více poplatků.

Co je lepší? Pronajímat zařízený, nebo nezařízený byt?

Tak na tuhle otázku jsem dobře připravený. Už dříve jsem totiž pro vás napsal článek, který na toto téma podrobně odpovídá. Najdete ho tady. V krátkosti vás možná zklamu. Jednoznačná odpověď neexistuje.

Měli byste chtít kauci?

Já to svým klientům většinou doporučuji.

Berte to jako formu záruky. Může se stát, že nájemník něco v nemovitosti zničí, nebo se zpozdí s platbou doplatků na energie či samotným nájmem. Pokud vyberete kauci, máte alespoň kam sáhnout. Kauce samozřejmě musí být ošetřena ve smlouvě.

Můžete zakázat nájemníkovi v bytě kouřit?

Ne. To ošetřuje občanský zákoník a antidiskriminační zákon. I o tom jsem se rozepsal v tomto článku.

V podstatě nesmíte nájemníkovi mluvit do jeho životního stylu, nebo jej znevýhodňovat kvůli pohlaví či etniku. Proto nemůžete nájemníkům například zakázat ani chování domácího mazlíčka.

Jak si ověřit, že nájemník není v exekuci?

Opět vás odkážu na kompletní článek o této problematice. Rozhodně doporučuji tento krok učinit a všechny kandidáty si prověřit. Zde najdete podrobný návod.

Měli byste přepsat energie na nájemce?

Pokud přepíšete, budete mít o starost méně. Nebudete muset hlídat placení a termíny. V případě, že ale nájemník platit nebude, o čemž se nemusíte dozvědět, dluh sice nepůjde za vámi, ale znovuzapojení sítě už ano.

Opět nelze jednoznačně odpovědět.

Pokud vás trápí nějaké další palčivé otázky týkající se nájmů, neváhejte se mě zeptat. Jsem realitní makléř Martin a rád vám pomohu se všemi realitními otázkami. Zde mě můžete napřímo kontaktovat. Budu se těšit.