prodej bez realitky

Prodej bez realitky? Na tohle byste se měli připravit

Prodej bez realitky má své výhody, ale také nevýhody. Velkým negativem jsou hlavně obavy zájemců o bezproblémový průběh prodeje. Bez realitky si totiž spoustu věcí musíte ohlídat sami a kupující nemá jistotu, že vše zvládnete obstarat.

V tomto článku si ukážeme čeho se zájemci nejvíce bojí na prodeji bez realitky.

Strach o peníze

Prodej nemovitosti je přirozeně svázaný s financemi. Převod financí je pro spoustu kupujících velká věc a chtějí mít jistotu, že proběhne hladce, bez problémů a s co nejmenším rizikem. Pokud se vydáte cestou bez realitky, můžete narazit na obavy zájemců, že se během převodu peněz zkrátka něco nepovede.

Nemovitost a právní vada

Duchapřítomní kupující se před koupí zajímají především o to, zda nemovitost netrápí nějaká právní vada. Tou může být například exekuce, věcné břemeno nebo předkupní právo. Prodávající přitom ani nemusí tuto skutečnost vědomě tajit. Zažil jsem už řadu případů, kdy vlastník o právní vadě vůbec nevěděl.

Hodně věcí zjistíte z katastru nemovitostí, ale nenajdete tam vše. Pro důkladné prověření právního stavu nemovitosti je už potřeba spojit se s realitním makléřem.

Umíte dodržet slovo?

Rezervační smlouva je fajn věc. Dává zájemcům jistotu, že daná nemovitost bude jejich a nikdo je pravděpodobně už nepředběhne.

S takovým luxusem se ale při prodeji bez realitky nemůže počítat. Vše stojí na dobrém slovu a obě strany si musí vzájemně prostě věřit. To někdy může být problém.

Papíry a papíry

Papírování nahání strach kdekomu. V realitním světě se tomu ale vyhnout nelze. Na druhou stranu nám všemožné smlouvy a listiny poskytují opěrnou zeď či jistotu, že se prodej povede.

Ovšem za předpokladu, že smlouvy budou dobře a správně právně připraveny. S tím si průměrný smrtelník právní vědou nepolíbený těžko poradí sám. Obava kupujících, že se bez právní pomoci prodej neobejde, je proto velmi oprávněná.

Realitní společnosti či makléři mají přitom vždy k sobě právní poradce, nebo celé právní oddělení. Stejně tak i já sám mám svého advokáta.