jak prodat družstevní podíl

Jak prodat družstevní podíl a poprat se s daněmi

Pokud plánujete prodat svůj družstevní podíl, bude vás zajímat daň z příjmu. Chápu, že se vám do čtení těch malých písmenek úředničiny asi moc nechce. Proto v tomto článku přehledně zjistíte, jaké daně se vás budou týkat.

Osvobození aneb jak neplatit

Existují hned tři možné situace, díky kterým se můžete dani z příjmu vyhnout:

  • 5letý časový test – v případě, že jste byli vlastníkem družstevního podílu déle než 5 let, pak nic platit nemusíte. Výjimka nastává jen v případě, kdy převodem získáte více než 5 milionů korun. V tom případě si budete muset dát práci s daňovým přiznáním.
  • Časový test a dědictví – zajímavá situace nastává ve chvíli, kdy družstevní byt zdědíte. I v tomto případě se dá uplatnit 5letý časový test. Pokud zůstavitel splnil jen část testu, toto období se od celkové lhůty odečte.
  • Utržené peníze použijete na bydlení – časový trest nemusíte řešit, pokud si za získaný obnos koupíte nemovitost k vašemu bydlení, nebo splatíte hypotéku.

Jak daň vypočítat

V případě, že jste se nenašli ani v jedné možnosti, jak se dani vyhnout, nezbývá nic jiného než ji zaplatit. Jak ji spočítat?

Na začátku je nutné znát pořizovací a prodejní cenu. Rozdíl mezi těmito dvěma částkami je daňový základ a z tohoto základu vypočítáte 15 %. To je daň, kterou musíte odvést. Při prodeji družstevního podílu není bohužel možné uplatit související výdaje, jakým je například odměna realitního makléře.

A dokdy?

Podat daňové přiznání a rovnou zaplatit i daň musíte stihnout do 31. března následujícího roku. Snad nemusím připomínat, že za případné prodlení vám hrozí pokuta.

Přeji vám pevné nervy při vyplňování lejster. Pokud byste si náhodou chtěli starosti s papírováním ušetřit, já mám už nějaký ten prodej družstevního podílu za sebou a rád vám pomohu i s tím vaším. Pro případné dotazy či cokoli jiného, jsem tady. Najdu kupce i pro váš družstevní podíl.