hypotéka a její mýty

4 mýty o hypotéce, které je načase zbořit

Kolem hypotečních úvěrů koluje několik mýtů. Pojďme je zbořit.

Nejdůležitější při výběru hypotečního úvěru je výše úroku

Není. Je důležitá, ale není jedinou proměnnou, na kterou byste se měli při výběru hypotéky zaměřit. Pokud byste jen porovnávali úrokové sazby, nakonec můžete zvolit velmi drahý úvěr.

Hypotéka totiž v sobě zahrnuje zpravidla i další poplatky. A ty jsou často velmi šikovně schované. Raději čtěte i ta malá písmenka.

Nejrychleji splacená hypotéka je ta nejvýhodnější

Krátká doba splácení může znamenat velmi vysoké splátky, a tedy vyšší riziko, že se dostanete do problémů.

S vyššími splátkami byste měli myslet také na vyšší rezervu. Ta by měla představovat dostatek financí na 6 měsíců, pokud vám náhle vypadnou příjmy. Život s rychlou hypotékou na úkor vysokých splátek opravdu není lehký.

Pokud nezvládnete zaplatit, byť jen jednu splátku, skončíte na ulici

Hypoteční společnosti nejsou až takoví bubáci. A nepříjemné situace, kdy se člověk s hypotékou dostane do finančních potíží a není schopný splácet, dobře znají a jsou na ně připravené. Tím samozřejmě nechci nikoho nabádat k tomu, aby bral hypotéku na lehkou váhu. Platit se musí.

Je ale fajn si uvědomit, že banka vás nepřipraví o vše hned po prvním prodlení. Důležité je komunikovat. V momentě, kdy víte, že přichází finanční problémy a možná neschopnost splácet, utíkejte to říct. Banka vaši upřímnost ocení a bude se snažit vám situaci ulehčit.

Nemovitost s hypotékou je neprodejná

Ale není. I nemovitost s hypotékou můžete vesele prodat. Při prodeji máte dvě možnosti:

  • Nechat si od zájemce vyplatit odstupné a převést na něj nemovitost i s úvěrem.
  • Nechat si zaplatit plnou kupní cenu a tu použít na předčasné splacení hypotéky.

Chystám pro vás podrobný článek o prodeji nemovitosti s hypotékou, tam vám vysvětlím detaily. Pokud se vám ovšem nechce čekat, já jsem na příjmu. Tak klidně volejte a ptejte se.