Tržní cena a obvyklá tržní cena není to samé

Tržní cena a obvyklá tržní cena: najděte pět rozdílů

Odhad ceny nemovitosti je v realitním světě jedna z hlavních disciplín. A také jedna z těch záludnějších. Protože, jak už se níže dozvíte, druhů cen jedné nemovitostí existuje více. A mohou se vzájemně lišit i o stovky tisíc. Opakuji: u jedné a té stejné nemovitosti!

Jaké ceny tedy existují?

Tržní cena

To je ta cena, za kterou vaši nemovitost skutečně prodáte. Může být vyšší i nižší než cena obvyklá tržní (vysvětlena níže). Záleží na schopnostech ve vyjednávání, zda jste schopni ujednat vyšší cenu, nebo jste naopak svolní ke slevě.

Obvyklá tržní cena

Obvyklá se jí říká proto, že označuje obecnou sumu, za kterou je v dané lokalitě běžné koupit byt, nebo dům. Určuje ji nabídka a poptávka trhu. V případě, že se spočítá dobře, pak máte jistotu, že pokud neprodáte za nižší částku, než je obvyklá tržní cena, pak určitě neproděláte. Pro makléře představuje obvyklá tržní cena zeď a nesmí dopustit, aby skutečná tržní cena pod ni klesla. Naopak profesionálové se snaží ji ještě převýšit.

Nabídková cena

Tenhle typ je už pro opravdové realitní fajnšmekry. Nabídková cena je ta cena, která je uvedena u inzerátu nemovitosti. Odvíjí se od obvyklé tržní ceny.

Jak odhadnout cenu vaší nemovitosti?

Teorie bylo dost. Ať je typů cen, kolik chce, vsadím se, že vás stejně nejvíce zajímá, jak se k prodejní ceně vlastně dopočítat a jak utržit na prodeji co nejvíc.

Odpověď by vydala na celý další článek. Naštěstí pro vás takový mám – přímo tady.

Pro mě je označení „odhad ceny nemovitosti“ velmi zavádějící. Odhadovat se ve skutečnosti snažím co nejméně a k reálné ceně nemovitosti se dopočítávám pomocí cenových map a osvědčených postupů. Díky tomu jsem schopný doručit přesnou sumu, která vás dovede k úspěšnému prodeji nemovitosti.

A navíc úplně zdarma. Pokud také chcete kvalitní odhad ceny nemovitosti a chcete mít jistotu, že prodáte výhodně, kontaktujte mě.