přístupová cesta k domu

Nemovitost bez přístupové cesty: realitní past!

Chybějící přístupová cesta patří mezi pasti světa realit. A kdekdo už se do ní stačil chytit. Záludná je tato past hlavně v tom, že je nebezpečná jak pro prodávající, tak kupující. Dnes si ukážeme, jak se jí bezpečně vyhnout.

Máte se k nemovitosti jak dostat?

Pokud k nemovitosti nevede přístupová cesta, je to právní vada. A dost závažná.

V ideálním případě by měla každá nemovitost mít zajištěný přístup z veřejné komunikace, kterou vlastní obec. Existují ale i situace, kdy jedinou cestu k domu vlastní soused. Pak je potřeba vše řádně právně ošetřit.

Dobré slovo nestačí

Ujišťuje vás prodávající při koupi, že příjezdovku sice nevlastní, ale že je to v pohodě, protože je už se sousedem léta domluvený a není třeba se tím trápit? Takové ujištění by vám rozhodně stačit nemělo. Chtějte, aby vše bylo černé na bílém.

Pokud totiž dáte na dobré slovo, věci se mohou později rychle změnit. Se sousedem si například nepadnete do noty tak dobře, jako to dokázal majitel před vámi. Nebo sousedská nemovitost úplně změní majitele, který už tak svolný nebude. Jednoho dne na vás bude čekat plot nebo závora, která vám bude bránit v přístupu k nemovitosti.

Jak tomu předejít – rada pro kupující i prodávající

Prodávající – řešte to. Prodej nemovitosti bez přístupové cesty není lehký. Zájemci se budou o přístupovou cestu zajímat. Už třeba proto, že kvůli této právní vadě nedostanou hypotéku.

Kupující – řešte to. Vyvarujte se výše zmíněným situacím. Navíc, pokud na nedořešenou příjezdovou cestu narazíte až po koupi, stále to můžete ve lhůtě 5 let reklamovat jako skrytou vadu.

Příjezdovou cestu lze ošetřit těmito způsoby:

  • Zavést věcné břemeno
  • Odkoupit podíl z příjezdové cesty
  • Uzavřít nájemní smlouvu
  • Soudní cestou (pokud předchozí tipy nepomohou)

Tak teď už víte, jak na to. Ale pokud si ještě nejste úplně jisti, klidně se ptejte. Rád vám se vším poradím.