Realitní trh v roce 2022

Jaké změny čekají realitní trh v roce 2022?

Budou se dít věci. Na realitní trh přijdou velké změny. Pusťte se do čtení, ať jste připraveni.

Ceny nemovitostí

Růst cen bytů ani v tomto roce nezastavíme. Dobrá zpráva ale je, že díky opatřením ČNB a dražším úvěrům na bydlení se sníží počet zájemců o koupi nemovitosti a růst cen tedy nebude tak rychlý jako v roce 2021.

Hypotéky

Loňský rok zaznamenal obrovský zájem o hypotéky. Meziročně o ně stoupl zájem asi o 75 %. Napomáhaly tomu nízké úrokové sazby, inflace a strach ze zdražení hypoték – což nás skutečně čeká.

Předpokládá se, že úrokové sazby hypoték letos vylezou až na hodnotu 5 %. A možná i výše.

Se změnou úroků přijde i změna omezujících podmínek pro získání hypotéky – DTI, DSTI a LTV.

  • DTI – celkový dluh v násobcích čistého příjmu: 8,5 pro starší 36 let a 9,5 pro mladší
  • DSTI – poměr mezi součtem splátek úvěrů a čistým měsíčním příjmem: 45 % pro starší 36 let a 50 % pro mladší
  • LTV – poměr půjčené sumy a hodnoty zastavené nemovitosti: 80 % starší 36 let a mladší 90 %

Nájmy

Zdražení hypoték a nezastavitelné ceny nemovitostí budou stále více a více zájemců o bydlení nutit k tomu, aby se poohlédli po nájmu. A předpokládá se, že počty takových zájemců budou trhat rekordy.

Zvýšená poptávka samozřejmě bude tlačit na ceny nájmů, a proto můžeme očekávat zvýšení jejich cen.

Co tedy čekat a hlavně dělat?

Další růst cen nemovitostí i nájmů, zdražení hypoték a přísnější pravidla pro její získání způsobí, že se realitní trh celkově zklidní a vychladne. Dražší bydlení odradí řadu zájemců o koupi nemovitosti a pro prodávající bude mnohem těžší ji prodat. Prodej nemovitosti se obecně zpomalí a protáhne. Dřívější ultra rychlé prodeje již nebudou standardem.

Bude mnohem více záležet na chytrém marketingu a inzerci. Kdo se nechal rozmazlit dobou, kdy zájemců bylo mnoho, může v tomto roce narazit. Amatéry od profesionálů bude realitní trh dělit podle důvtipu při stavbě prodejní strategie.

Pokud uvažujete o prodeji své nemovitosti, doporučuji to udělat co nejdříve. Trh je ještě horký, ale brzy začne chladnout. Tak ať to stihnete.