pronájem vs koupě nemovitosti

Co je výhodnější? Pronájem, nebo koupě vlastní nemovitosti?

Na úvod článku si zkuste sami odpovědět.

Co byste upřednostnili? Žít v nemovitosti, která vám zároveň patří, nebo žít v pronájmu? Pokud jste odpověděli první možnost, pak s vámi souhlasí většina Čechů. 79 % obyvatel naší republiky totiž žije ve vlastním.

Druhá otázka ale je, zda se to všem skutečně vyplatí. Vlastnictví nemovitosti pro spoustu z nás znamená jistotu a často i dobrou investici. V některých případech se vám ale může vyplatit investovat jinam a do důchodu si tak připravit několik hezkých milionů.

V dnešním článku vycházím z mého oblíbeného zdroje – portálu Valuo.

Vývoj prodejních cen nemovitostí a nájmů

Tabulka níže prozrazuje, že ceny nemovitostí rostou raketově ve všech zmíněných městech. U nájmů už se pravidelnost vytrácí, ale většinou jde o zdražení do 10 %.

pronájem nemovitostí napříč republikou

Co se tedy vyplatí? Pronájem, nebo investice do nemovitosti?

Odpusťte mi to, ale do dnešního článku musím vnést trochu matematiky. Odpověď na tuto otázku totiž dává tzv. podíl ročního nájmu z prodejní ceny. Hned vysvětlím.

To, zda se vám vyplatí pronájem, nebo hypotéka, závisí na výši úroků z hypotéky, inflaci a zhodnocení úspor. Počítejme, že úrok z hypotéky činí 3 %, inflace je na 2,5 % a máte možnost investovat vaše úspory s 5% úrokem. Pak se bydlení v nájmu vyplatí v případě, že za něj ročně zaplatíte maximálně 2,8 % z ceny nemovitosti.

Podívejme se na praktický příklad. Portál Valuo počítá s 75metrovým cihlovým bytem v Praze 6. Ten by mohl stát 9 557 100 Kč. Pokud si na takový byt vezmete hypotéku, banka bude žádat 20 % s ceny, tedy 1 911 420 Kč. Při splatnosti 30 let a úroku 3 % se tak měsíční splátka vyšplhá na 32 234 Kč.

Pokud se ale rozhodnete jít druhou cestou a ve stejném bytě žít v nájmu, měsíční nájem bude 19 650 Kč. Rozdíl mezi splátkou hypotéky a měsíčním nájmem je tak 12 584 Kč. Tento rozdíl společně s úsporami, které byste jinak dali za koupi nemovitosti, můžete investovat. Díky tomu si na důchod našetříte pěkný finanční polštář.

Přesto z tabulky níže vyplývá, že v České republice (kromě Prahy) je obecně výhodnější nemovitosti vlastnit.

kde se vyplatí pronájem nemovitosti

Pevně doufám, že jsem vám dnešním článkem nezamotal hlavu. Pokud stále tápete, koukněte na tuto kalkulačku, která vám jistě poradí.