Návod na daň z pronájmu nemovitosti.

6 kroků, jak zvládnout daň z pronájmu nemovitosti

Uvědomil jsem si, že jsem se ve svém blogu dlouho nerozepsal o té jedné nepříjemné věci, která realitní svět neodmyslitelně provází – DANĚ.

Proto si dnes detailněji posvítíme na daň z příjmu z pronájmu. Kolik? Jak? Kdy? Všechny odpovědi najdete v tomto článku.

1. Jste fyzická, nebo právnická osoba?

V tom je velký rozdíl. Podle toho, zda jste fyzickou osobou, nebo obchodní společností, mění se pravidla pro daňovou povinnost.

  • Fyzické osoby

K pronajímání vaší nemovitosti nepotřebujete žádné oprávnění. Vztahuje se na vás § 9, nemusíte řešit pojištění nemovitosti a výdaje uvedete buď reálné, nebo využijete paušálu. Stejné je to i pro OSVČ, jen pronájem nesmí být hlavní činností podnikání.

  • Právnické osoby

Klíčový je pro vás § 7 a řídíte se podle danění z běžného podnikání. Musíte odevzdávat zdravotní a sociální pojištění a výdaje započítáte skutečné, nebo paušálně.

Následující doporučení platí pro NEPODNIKATELE.

2. Kdy daň z pronájmu řešit nemusíte?

To je jednoduché. Stačí splnit jednu z těchto podmínek:

  • Být zaměstnancem, nemít jiné zdanitelné příjmy a na pronájmu vydělat méně než 6000 Kč za rok.

NEBO

  • Nemít jiné zdanitelné příjmy a na pronájmu vydělat méně než 15 000 Kč za rok.

3. Jak vypočítat daň z pronájmu?

Musíte znát svůj čistý příjem. Do něj se nezapočítávají zálohy za vodu, služby a energie. Od čistých příjmů poté odečtete výdaje a z výsledné částky vypočítáte 15 %. To je daň z pronájmu.

4. Reálné výdaje vs paušál a slevy na poplatníka

V úvodu článku jsem již naznačoval, že si při uvádění výdajů za pronájem nemovitosti můžete vybrat mezi reálnými výdaji, nebo těmi paušálními.

Reálné jsou ty, které vám pronájem skutečně způsobí a paušálem se myslí poměrná část (30 %), která se odečte od čistých příjmů k výpočtu daně.

Reálné výdaje musíte mít čím podložit a dokázat. Proto schovávejte všechny doklady, faktury a účtenky, které s pronájmem souvisí.

Pronájem doprovází sleva na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Daňového zvýhodnění můžete dosáhnout také v případě, kdy máte manžela/manželku, jste student, ZTP, invalidní důchodce apod.

5. Kdy podat daňové přiznání?

Pokud musíte odvést daň z příjmu z pronájmu, zapište si datum 31. března. Tento den musíte příslušnému úřadu předat přiznání i uhradit daň.

6. A to je vše

Daňovou povinnost samozřejmě doporučuji hlídat, jinak vás mohou zastihnout pokuty a penále. To je ještě nepříjemnější než vyplňování daňového přiznání.

A pokud chcete být opravdu v klidu, ozvěte se mi. Společně to ohlídáme.