Realitní makléřka radí prodejcům při prodeji nemovitosti.

4 situace, o kterých je lepší nemluvit při prodeji nemovitosti

Férový obchod. Ten uznávám a vždy se ho snažím jako realitní makléř dosáhnout.

Férovost si ale nepleťte s přehnanou upřímností. V dnešním článku vám představím 4 situace, které je lepší při prodeji nemovitosti nerozebírat.

1. Trápí vás finanční tíseň

K prodeji vaší nemovitosti vás může vést řada různých důvodů. A častým z nich bývá nedostatek peněz, který se snažíte prodejem vykompenzovat. To je naprosto pochopitelné a běžné. Nicméně, je dobré nechat si to pro sebe.

Pokud totiž začnete vašemu zájemci vykládat, že na prodej skutečně spěcháte, protože máte finanční problémy, zájemce toho může využít, zahnat vás do kouta a požadovat například nižší cenu. Bude si vědom toho, že nemáte na vybranou a na jeho požadavky přistoupíte.

2. Se sousedy to není lehké

Zájemce často zajímá, proč daný byt nebo dům prodáváte. Zvlášť, když jde o atraktivní lokalitu, moderní nemovitost a vše vypadá zkrátka bezchybně.

A vaším důvodem mohou být bouřlivé vztahy mezi vámi a vašimi sousedy. Další skutečnost, kterou doporučuji spíše utajovat. Nenabádám vás, abyste byli ke svým prodejcům neupřímní. Ale sousedské vztahy jsou zrovna čistě osobní a subjektivní záležitostí a stejně tak, jako vy svého souseda nemůžete vystát, nový majitel nemovitosti s ním může najít společné téma.

3. O vaši nemovitost není zájem

Čekali jste zástup potenciálních kupců a ve skutečnosti jste rádi za pár zvědavců? Pokud i těmto několika zájemcům prozradíte vaši nešťastnou situaci, opět vás mohou nachytat. Vědí totiž, že nemovitost chcete prodat a co se týče zájemců, není z čeho vybírat. Proto mohou přejít do útoku a žádat změnu smluvních podmínek nebo slevu z tržní ceny.

4. Rodinné problémy dejte stranou

Posledním důvodem, který nutí k prodeji nemovitosti a který byste měli uchovat jako tajemství, je rozpad manželství. Zájemci totiž dobře vědí, že v takovém období hrozí, že se s bývalým partnerem či bývalou partnerkou nebudete schopni dohodnout a prodej se zbytečně protáhne.

A takový průběh rozhodně není pro zájemce atraktivní.

Dnešní článek nemá sloužit jako návod k tomu, jak lhát potenciálním kupcům. Já zastávám férový a upřímný prodej. Jde jen o výčet situací, které můžete zájemcům zatajit, protože se netýkají přímo jich nebo prodávané nemovitosti a spokojenost nového majitele neovlivní.

Chcete si být naprosto jisti, že při prodeji neřeknete nic, co by mohlo celý proces překazit? Zavolejte si mě na pomoc. Díky zkušenostem už vím, co se sluší a patří.