Koupit nemovitost je oříšek.

3 způsoby, jak NEkoupit nemovitost

Pokud pravidelně sledujete můj blog, dobře víte, že na prodej nemovitosti je dobré se poctivě připravit.

Vytvořit lákavý inzerát, vědět, jaké právní povinnosti musíte splnit nebo zapojit home staging.

A možná vám to bude připadat divné, ale stejně důkladná příprava by měla předcházet i koupi nemovitosti. V dnešním článku vám představím 3 chyby, které způsobí, že se kupujícímu nepodaří vyhlédnutou nemovitost koupit.

1. Nestačí vám jen jedna prohlídka nemovitosti

Já tomu rozumím. Koupě nemovitosti je velká věc a vy přirozeně chcete nabrat co nejvíce informací, než se definitivně rozhodnete.

Ale nepřehánějte to, prosím, s počtem osobních prohlídek nemovitosti. To vás snadno může posunout v žebříčku potenciálních kupců až na poslední místo. Často se totiž setkávám s případy, kdy zájemce nejdříve navštíví nemovitost sám, podruhé s partnerem či partnerkou a potřetí ještě s odborníkem, který nemovitost zkontroluje po technické stránce.

Jiní zájemci o koupi se umí pro podepsání rezervační smlouvy rozhodnout ihned po první prohlídce. A takoví zájemci jsou nejoblíbenější. Protože prodávající chce prodat hlavně výhodně a rychle.

Vyzbrojte se informacemi již před první prohlídkou. Přizvěte na prohlídku vašeho partnera, přítelkyni či známého. A myslete na to, že nejste jediní zájemci o nemovitost.

2. Chcete slevu

Už teď víte, že bez slevy nekoupíte?

Netvrdím, že vyjednávání o slevě vždy vede k neúspěchu. Naopak, pokud předložíte pádné argumenty a budete vyjednávat slušně a férově, kupující může skutečně cenu snížit.

Sleva ale musí dávat smysl. Bez adekvátního opodstatnění, proč slevu požadujete, počítejte s neúspěchem. Velkou překážkou na cestě za slevou může být také realitní makléř, který zastupuje stranu prodávajícího. Realitní makléř totiž vždy hájí zájmy té strany, kterou zastupuje.

Přečtěte si tipy, jak slevy v roli kupujícího dosáhnout.

3. Nevíte, jak budete koupi financovat

Prodejci hledají zájemce, kteří už vědí, z čeho jejich nový domov zaplatí.

Bude to hypotéka? A je už alespoň předschválená? Máte dostatek peněz na účtě? Nebo zatím vůbec nevíte, kde na to vezmete?

Takové otázky od prodejců můžete očekávat. Chtějí mít jistotu, že nebudou později řešit nevyřízené účty. Připravte se na to.

Chcete, aby vaše koupě nemovitosti proběhla bez problémů? Zavolejte si mě na pomoc.