Jak načasovat prodej nemovitosti.

Jak načasovat prodej nemovitosti, když chcete zároveň koupit jinou?

Viděli jste film kulový blesk?

Pro řadu fanoušků českého filmu úsměvný snímek a pro realitní makléře výukový materiál.

Na první pohled nepředstavitelná situace se totiž často stává skutečností: Klienti si přejí rychle a výhodně prodat stávající nemovitost a obratem se poohlídnout po jiné, ve které by mohli opět zahnízdit.

Jak to zvládnout?

V dnešním článku vám představím tři obvyklé scénáře jak načasovat prodej nemovitosti.

Vše najednou aneb prodáváte a současně kupujete

Tento scénář vyžaduje pečlivé naplánování a načasování všech kroků, aby do sebe perfektně zapadly a nedocházelo k prostojům.

Největším oříškem je správné nastavení prodejní ceny tak, abyste stihli nemovitost včas prodat a získali prostředky pro koupi nové nemovitosti.  

Obezřetní buďte především při podpisu rezervační smlouvy. Tu je dobré podepsat až ve chvíli, kdy máte uzavřenou alespoň smlouvu o smlouvě budoucí kupní na prodej vaší stávající nemovitosti.

Nemovitost nejdříve prodáte a pak se vrhnete na koupi jiné

Jednoduchý postup, který ale přinese trochu nepohodlí při stěhování.

Pokud se rozhodnete vaši stávající nemovitost nejdříve v klidu prodat a na „nákupy“ se vydat až poté, kdy od kupce převezmete kufřík plný peněz, máte velkou šanci, že prodej proběhne bez větších potíží, a navíc velmi výhodně. Na všechny potřebné úkony budete mít dostatek času a starosti s novou nemovitostí si necháte na později.

Problém může nastat ve chvíli, kdy je vaše nemovitost prodaná, ale nové bydlení jste zatím nenašli. Na to existuje řešení:

  • S čerstvým majitelem se můžete domluvit na dočasném pronájmu a v nemovitosti přečkat jako nájemník, než konečně objevíte nový domov.
  • Další možností je smluvní dohoda o opožděném předání nemovitosti se slevou (a to může být i několik měsíců).

A teď naopak: nejdříve koupíte novou nemovitost a až poté prodáte tu původní

Pokud máte dostatek volných financí, může to být příjemná volba.

Nejprve si vyhradíte čas na hledání nové nemovitosti, poté se v klidu přestěhujete a následně začnete potenciálním zájemcům nabízet vaší původní nemovitost. Na vše je dost času a odpadá starost s přechodným bydlením.

Pokud nedisponujete volnými prostředky na koupi nové nemovitosti, nabízí se využití hypotečního úvěru s možností mimořádného splacení. V momentě, kdy prodáte vaši starou nemovitost, můžete získaným obnosem dluh splatit.

Většinou se ale setkávám s případy, kdy se klienti na osobní prohlídce zamilují do jejich nového domova, byt nebo dům si zarezervují a pak spěchají na prodej původní nemovitosti. Dostávají se do tlaku a realitní trh obecně nemá spěch v oblibě. Pravděpodobně se vám za něj odmění nižší prodejní částkou.

Právě jste objevili tři nejběžnější cesty jak načasovat prodej nemovitosti. Jistě mi dáte za pravdu, že organizační schopnosti, umění vyjednávat nebo právní znalosti jsou v tomto případě žádoucí více než kdy jindy.

Pusťte se do kulového blesku s profesionálem a ušetřete si vrásky na čele.